Selecteer een pagina

Spruitjes zijn okselknoppen van de spruitkool en een hele belangrijke wintergroente. Een veelzijdige groente waar je allerlei kanten mee op kunt. Je kunt ze koken, bakken, stoven en je kunt ze roosteren. Ben je geen fan van spruitjes? Dan zijn geroosterde spruitjes echt een reden om het nog een keer te proberen!

Geroosterde spruitjes

Wist je dat spruitjes de ideale groente zijn om te roosteren? Geroosterde spruitjes zijn over het algemeen minder bitter, dan gekookte spruitjes. Ze zijn veel zachter en zoeter van smaak. Niet te vergelijken met die eeuwige gekookte spruitjes. Hoe je de geroosterde spruitjes maakt, dat lees je in dit recept.

Geen fan van spruitjes?

Toch is de spruit niet bij iedereen favoriet. Spruitjes hebben namelijk een bittere smaak en daar zijn de meeste mensen, vooral kinderen niet zo dol op. Overigens is het zelfs wetenschappelijk bewezen waarom mensen niet zo happig zijn op die kleine spruiten. Dat heeft te maken met ons beschermingsmechanisme. Bitter voedsel is in de natuur meestal giftig. 

Dit recept heeft een prima balans tussen verschillende smaken en is zeker de moeite waard om te proberen. Ook al ben je niet zo’n fan van spruitjes. 

 

Geroosterde spruitjes

Geroosterde spruitjes met blauwe kaas en druiven

Tessa van Verk
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 50 min
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram spruitjes
 • 100 gram druiven pitloze
 • 100 gram blauwaderkaas (bijv. Danablue 50+)
 • 40 gram ongezouten cashewnoten
 • 2 eetlepel olijfolie

Instructies
 

Maak de spruitjes schoon en halveer de spruitjes. Kook ze met een beetje zout ongeveer 7 minuten, zodat ze beetgaar zijn. Giet de gekookte spruitjes af en verdeel de spruitjes in een ovenschaal. Verdeel ongeveer 2 el olijfolie door de spruitjes heen. Plaats de ovenschaal ongeveer 25 minuten op 220 graden in het midden van de oven. Roer na ongeveer 12,5 minuut de spruitjes voorzichtig om en plaats de ovenschaal terug in de oven.

  Maak de pitloze rode druiven schoon en snijd ze door de helft. Verkruimel of snijd de kaas in kleine stukjes. Rooster de cashewnoten kort in een pannetje op het fornuis en leg deze alvast klaar voor bereiding.

   Haal de spruiten na 25 minuten uit de oven. Voeg de druiven, de blauwe kaas en de noten toe en schep het voorzichtig om.

    Notities

    Tip: Wil je dit gerecht graag lactosevrij maken? Gebruik dan de Apetina Witte Kaas Lactofree.
    Trefwoord Spruitjes