Zondag bakdag

Op zondag bak je een tray van glutenvrije muffins. Deze kun je gemakkelijk invriezen en ‘s avonds haal je er eentje uit voor de volgende dag. Zo heb je een heerlijke extraatje bij de salade die je als lunch hebt gemaakt, of als tussendoortje wanneer je rond vier uur trekt krijgt…

Deze glutenvrije muffins zijn ook erg leuk om te maken als je een high-tea organiseert!

Variëren met glutenvrije muffins

Je kunt eindeloos variëren met welke ingrediënten je gebruikt. Zo is zalm heerlijk maar ook doperwtjes, paprika, tomaat, restjes kip, spekjes etc. Wees creatief met restjes groente, vlees en vis die je nog hebt liggen.

Voor nu het recept met spinazie en ricotta. Vegetarisch maar heerlijk voedzaam. Voor diegene die een aantal jaar terug op de vrijwilligersdag van de NCV aanwezig waren; daar waren deze glutenvrije muffins ook! Wellicht heb jij ze al geproefd.

Welke bloem gebruik je voor glutenvrije muffins?

Als bloem gebruik ik een all purpose flour van bijvoorbeeld Dove’s farm. Ook het bloem dat de Lidl dat soms in de actie is, is een goede om te gebruiken.

Glutenvrije muffins met spinazie en ricotta

Koosje Janssen
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje

Ingrediënten
  

  • 450 gram spinazie vers
  • 1 witte ui gesnipperd
  • 100 gram ongezouten boter
  • 250 ml yoghurt
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 3 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 375 gram glutenvrije bloem bijvoorbeeld Dove’s farm
  • 100 gram ricotta
  • 40 gram pitten mix voorbeeld: zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • snufje zout
  • snufje peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200C.
  • Bak de spinazie samen met de ui in een koekenpan. Roer de nootmuskaat door de spinazie. Laat het spinaziemengsel uitlekken zodat het al het vocht kwijt is.
  • Smelt de boter in een pannentje en meng de yoghurt, olijfolie en eieren erdoorheen.
  • Meng het bakpoeder, bloem en zout/peper in een kom. Voeg er het botermengsel aan toe en mix tot een glad beslag.
    Roer de spinazie door het beslag.
  • Leg 12 papieren cupcake vormpjes in een muffin tray en giet het beslag net tot aan de rand van de vormpjes.
    Schep 1 tl ricotta in het midden van elke muffin en druk met je vingers eenbeetje aan. strooi de pitten er overheen.
  • Bak de glutenvrije muffins 18-20min in de oven tot ze mooi bruin kleuren
Trefwoord Muffins